Mexikói sarjika (Kalanchoe daigremontiana)

1150 Ft

Kategória:

Leírás

Madagaszkáron (Fiherenana folyó völgye, Androhibolava hegység) őshonos, a Crassulaceae családba tartozó pozsgás évelő, amelyet van aki Kalanchoe daigremontiana-ként ismer. Hazánkban kedvelt szobanövény hírében áll!

A mexikói sarjika hajtásrendszere felálló, kinézetét elsősorban a meghökkentően szokatlan levelei adják, amelyek szürkészöld színűek, hosszúkásak, de ezzel egyidejűleg kerekdedek is. Virágzata sátorozó. A végálló virágzatot 2-4 cm-es forrt szirmú virágok alkotják.

A sarjika gyakorlatilag elvesztette azt a képességét, hogy magot érleljen, csupán a levelei szélén folyamatosan megjelenő és fejlődésnek induló apró sarjakkal szaporodik, ezt azonban szapora ütemben teszi. Ne féljünk a szaporulatot erősen ritkítani!

A sarjika laza, jó vízelvezetésű talajt igényel. A legjobb, ha üzletben kapható, jó minőségű, kaktuszféléknek való ültetőkeverékbe ültetjük. Ha általános földet használunk, a jobb vízelvezetés érdekében mindenképpen lazítsuk számára a közeget, homokkal, kertészeti perlittel, kókuszrosttal.

 

 

Bár nálunk kedvelt szobanövény, trópusi élőhelyein gyomosít. A levélszélről lepottyanó sarjnövény begyökeresedik a talajba. A növény alkaloid tartalma miatt mérgező.

 

További információk

Méretek 10-20 cm