Mentha x piperita-Borsmenta vagy angol menta

850 Ft

Leírás

Az egyik legismertebb menta fajta,a bors menta,amely egy természetes hibrid,mely a vízi menta és a fodormenta természetes kereszteződéséből jött létre.Lágyszárú,évelő növény,amely elérheti a 40-90 cm-t is.A levelek rövid nyelűek, lemezük lándzsa vagy nyújtott ellipszis alakú, fűrészes szélű, a levél csúcsa hegyes, válla lekerekített, erezete szárnyas, felszíne sötétzöld, fonáka világosabb zöld. Gyakran a levélerezet, vagy a levél egy része ibolyás színű. Halvány levendula színű virágait júliustól szeptemberig hozza.A virágaik viszonylag kicsik,ámde magas nektár tartalmúak.Ezért a beporzó rovarokat igencsak odavonzák.

Viszonylag igénytelen évelő.A napos és félárnyékos helyeket egyaránt kedveli.Viszont vízigénye magas.Ezért kifejezetten nyirkos közegbe ültessük,például kerti tavak mellé.Talajban nem kifejezetten válogatós.

Fűszer- és gyógynövény,amely számtalan jótékony hatással rendelkezik. A mentol a nyálkahártya hidegérző receptoraira hatva hűsítő érzést kelt.Ezen kívül csökkenti a viszketési ingert a bőrön. Migrénes rohamoknál görcsoldó.De ezek mellett epegyulladásnál, menstruációs zavaroknál nagyon jó szolgálatot tesz. Teáját főleg görcsoldásra, felfúvódásoknál alkalmazzák.

Gyümölcssalátákhoz, pulyka töltelékébe, szószok, mártások, teák, likőrök, ízesítésére, kozmetikai készítményekhez. Kandírozott leveleivel édes ételeket díszíthetünk.Illóolaját a cukrászatban, valamint a kozmetikai iparban használják fel szájvizekben, fogkrémekben.

Gyerekeknél, főleg csecsemőknél tilos mentoltartalmú készítményeket alkalmazni!

További információk

Méretek 15-20 cm