Kajszi vagy sárgabarack

A Magyarországon termesztett gyümölcsök közül,az egyik legérzékenyebb a környezeti igényeket tekintve.A legnagyobb veszélyt számára a tél jelenti.Abban is az erőteljes hőingások.Fagyzugosabb helyekre,leginkább a kései virágzású fajtákat javasoljuk.
A legszárazságtűrőbb gyümölcsfák közé tartozik.Gyökérzete levegő igényes,nem bírja a tömör és a túl nedves talajokat.
Kimagaslóan értékes beltartalmi értékkel bír.Magas a rost tartalma,karotinban gazdag a gyümölcshúsa.S nem elhanyagolandó a nagy mennyiségű C,B1,B2 vitamin,valamint a kalcium,magnézium,foszfor tartalma sem.Gazdag aroma anyagokban és harmonikus ízvilággal rendelkezik.
Termetre átmenetet képez a bokorfa és magas fák között.Természetesen ez erősen fajta függő.Mint ahogyan az is a fajtától függ,hogy ritkítani kell,vagy visszametszeni.Metszés igényes növény.A korai virágzás miatt,a kajszi megtermékenyítését nehezíti,hogy ebben az időszakban a megporzó rovarok még kevésbé aktívak.Természetesen ezt erősen befolyásolja az adott időszak időjárása.
Korai és csodálatos virágzása a kajszibarackot,szép dísznövénnyé is teszi.
Alanyok:
Vadkajszi:Erős növekedésű oltványokat nevel,amelyek bőven teremnek.Jó víz és levegő gazdálkodású talajokra alkalmas.Viszonylag jól bírja a szárazságot.
Mirobalán:Az előzőekben leírt alanyhoz képest,valamelyest gyengébb növekedésű,középkötött enyhén talajokon is jól érzi magát.A kissé levegőtlen,nedves talajt is elviseli.
Faiskolánkban,kertészetünkben,webáruházunkban leginkább a mirobalán alanyra oltott nemesek kaphatóak.

Mind a(z) 4 találat megjelenítve

Mind a(z) 4 találat megjelenítve