Csilipaprika vagy Chilipaprika

Közép-és Dél-Amerikából származik.De mára a világ sok pontján termesztik és fogyasztják.Mexikóban,Indiában,Afrika egyes részein,nagy hagyománya van a fogyasztásának.Nemcsak fűszernövényként,hanem gyógynövényként is alkalmazzák.Elsősorban emésztést serkentő hatású,mivel fokozza a nyál és gyomornedvek elválasztását,ezáltal segítve az emésztést. A paprika termése olyan fontos ásványi anyagok forrása, mint a kálium, a foszfor és a kalcium, valamint Béta-karotint és bioflavonoidokat is tartalmaz, mely anyagok semlegesítik a szabad gyököket, így bizonyos védelmet nyújtanak a rák ellen. Magas provitamin-tartalma védi a hámszövetet (a bőrt és a nyálkahártyát), elősegíti a sebek gyógyulását, megelőzi a bőrbetegségeket, erősíti a látást. Az erős paprika legnagyobb erénye, a kapszaicin révén, fájdalomcsillapító hatásában rejlik.
A csili paprika trópusi.szubtrópusi évelő növény.A konyha ablakunk egzotikus fűszer növénye tud maradni,hosszú éveken keresztül.
Azonban arra fontos felhívni a figyelmet,hogy a gyermekes családoknál körültekintőnek kell lenni.Nem mérgező növény.De egyes fajták erősen csípősek,amely szembe kerülve maró hatásúak tudnak lenni.Fogyasztásuk egyéni érzékenység függő.
A paprika félék csípősségét a kapszaicin okozza.A kapszaicin mérésére először Wilbur Scoville amerikai kémikus dolgozott ki egy eljárást.Róla kapta a nevét a Scoville-skála.
A csili paprika fajtákat kertészetünk,alapvetően dísznövényként szaporítja,kész,cserepes növényként hozza forgalomba.

Összesen 1 találat

Összesen 1 találat