Laurus nobilis-Nemes babér,étkezési babér

2150 Ft

Elfogyott

Leírás

A nemes babért,a mediterrániumban mindenütt ültetik a leveléért.A világon szinte mindenütt elterjedt fűszer növény.Örökzöld cserje,s mivel fagyérzékeny,ezért hazánkban ajánlatos dézsába ültetni.Fényes,örökzöld,bőrszerű levelei rendkívül aromásak.Karakteres íze,jellegzetes pikáns ízt ad a leveseknek,szószoknak,sült húsoknak.A keresztény kultúrában a győzelem jelképe is.Babérkoszorúval jutalmazták az arra érdemeseket.

Mint növény,sok pozitív élettani hatásokkal rendelkezik.Étvágyjavító és serkentő,vizelethajtó,emésztés javító.Aroma terápiában is alkalmazzák,mint szorongás oldó,természetes antidepresszáns és önbizalom erősítőként.De dísznövényként is impozáns növény.Exkluzív növénye lehet teraszunknak,erkélyünknek,s nem utolsó sorban fűszerkertünknek is!

A növény felálló ágrendszerű,sűrű örökzöld lombozatú cserje.Levelei ovális alakúak,enyhén hullámosak,hátlapjuk matt zöld színű.Mivel sűrű az ágrendszer és a levélzete,ezért tőlünk délebre nyírott illetve nyíratlan sövényként is ültetik.Virágai aprók,sárgás színűek és csillag alakúak.Tavasszal nyílnak.Élőhelyén elérheti az akár 8-10 méteres magasságot is.

Napos,félárnyékos helyeket kedveli.De lehetőleg az erős szelektől védett környezetben helyezzük el.Dézsában is jól nevelhető és akár kis fácskává is alakíthatjuk.Alakítását,metszését a nyári időszakra időzítsük.

Hazánkban némileg fagyérzékeny.De védett helyen,a mérsékelt fagyot is elviseli.De ajánlatosabb télire bevinni,mert hidegebb teleken károsodhat.

Teleltetésüknél ügyeljünk az öntözésükre.Mivel örökzöld cserje,ezért télen is szüksége van a nedvességre.

További információk

Méretek 20-25 cm